Sesongåpning med foredrag og rømmegraut

Tore Kielland Gransæther med sin historiske viten kåserte for et vitebegjærlig publikum.

 Sankthansaften søndag 23. juni var det sesongåpning på Eidskog bygdetun Almenninga med kortreiste dyr, foredrag om Svenskekrigen 1808-1809 og den tradisjonelle rømmegrauten.

Mange kom for å innta Sankthansgrauten på Eidskog bygdetun Almenninga ved sesongåpningen søndag, men selv om rømmegrauten var mest populær hos de voksne gjestene var det mer enn nok å gjøre for de unge også. Sauene som hører hjemme på Klanderud ved Nessjøen er også i år på sommerbesøk på bygdetunet, mens hønene og den fargerike hanen fra Eidskog Naturbarnehage i likhet med en svart og en grå kanin er på bygdetunet for første gang. Felles for disse sommergjestene er at de er populære hos de yngste besøkende, noe hanen høylydt ga til kjenne ved å gale i pur glede. Utstillingen i tømmerfjøset med mange av trefigurene til brødrene Karl og Konrad Langsrud ble mye besøkt og beundrende kommentert hele dagen. En utstilling som vil være tilgjengelig hver åpningsdag i sommer.

Leder i Eidskog Museum Line Helstad hadde en travel dag på Eidskog bygdetun Almenninga på sesongåpningen
Både unge og eldre fikk med seg hvert ord i kåseriet.

En offiser i uniform fra tiden da Norge og Sverige lå i krig med hverandre i 1808-1809, viste vennlighet der han gikk rundt på bygdetunet og pratet med innbyggere fra vår egen tid. Denne uniformskledde offiseren, i Tore Kielland Gransæthers skikkelse holdt et fengende foredrag inne i tømmerlåven om Svenskekrigen som var en del av Napoleonskrigen. En krig hvor flere kamper foregikk i Kongsvingerdistriktet. Slaget på Jerpset var en av disse kampene som resulterte i full tilbaketrekking av de svenske krigerne. Foredragsholderen fortalte historisk korrekt med innlevelse om disse hendelsene på en slik måte at over 25 unge og voksne satt og sto inne i den gamle låven og mottok hvert ord fra denne spennende tiden i Eidskog.

Leder i Eidskog Museum Line Helstad og Sigurd Delviken tar en hvil etter at de to kaninene var sikkert på plass i sommerburet.
Inger og Halvard Sørli har i mange år vært til stede på sesongåpningen på Eidskog bygdetun Almenninga. Og som ved tidligere år var rømmegrauten førsteklasses.