Musikk og grenselos-historie

 Det ble servert både vafler, krigshistorie og rap ved Grenselosmuseet siste søndag i august. Til stor glede for omtrent femti gjester som hygget seg med spennende foredrag om grenselosene ispedd en god porsjon rap.

Ravi og Vidar Hansen med hyggeprat foran skolestua.

I følge grenseloskjenner og foredragsholder Vidar Hansen ved Norsk Grenselosmuseum så har det i løpet av sommeren vært litt færre besøkende ved museet enn forventet.

–Det har ikke vært noen krisestemning her i sommer, selv om besøkstallet har vært litt mindre enn forventet, forteller Vidar mens plassen foran museet sakte men sikkert befolkes av gjester som kommer i puljer denne søndagen. –Men det skulle tilsi at det blir flere gjester enn vanlig i dag, for været er solrikt og varmt, og dagens artist, Ravi, er mer enn godt kjent, fortsetter han i det han ønsker velkommen til dagens første foredrag.

Rap, foredrag og sjelden gave

Dagens musikalske opplevelse var overlatt til Ravi som med sin rappsang akkompagnert av seg selv på piano og munnspill fikk etter første tone et godt og muntert grep om publikum. Et publikum som lett lot seg overtale til å synge med på kjente sanger som ”E-ore”, ”Dødssøt” og ”Dans-dans-dans oppå bordet”. Og Ravi ga alt han hadde til et takknemlig publikum som besto av tre generasjoner.

–Dette var en veldig bra konsert! jublet Ludvig Skotterud Nymoen og ga en ”Tommel Opp” til det Ravi presterte i solskinnet på tunet foran Grenselosmuseet.

De to foredragene til Vidar Hansen ble også godt mottatt av publikum som stilltiende fikk en fyldig historie om grenselosenes aktivitet under krigsårene. –Dette var fantastisk å høre, var reaksjonen til Bjørg Norheim  og Turid Monge etter det første foredraget inne i skolestua. Og takknemligheten fra Kari Bergskaug Nymoen fra Setskog ble bevist da hun ga farens, Alf Bjarne Bergskaug sitt skadefrie grensesonebevis til Grenselosmuseet ved Vidar Hansen.

: Kari Bergskau Nymoen overrakte farens Grensesonebevis til Grenselosmuseet ved Vidar Hansen.
Styremedlem i Flyktningeruta Mike Anastreich (t.h.) og Einar Myhre som gikk Flyktningeruta til fots på seks dager studerer kartet over området i grenseland.
Vidar Hansen fanget publikums interesse inne i skolestua.
Det var stillheten som preget publikum under foredragene.
Bjørg Norheim (t.v.) og Turid Monge var imponert av Vidar Hansen og hans viten.
Det ble mange gjester som ville inn for å høre første foredrag.
Mye av det Vidar Hansen fortalte var av det alvorlige slaget.
Linda (t.v.) og Berit Ljøner hadde mer enn nok å gjøre med vaffelsteking og kaffetrakting.
Både Ravi og publikum hygget seg i solskinnet.
Ravi sang og spilte for full musikk.
Ravi lot seg villig overtale til å skrive autograf på ryggen til et par ungdommer.
Ludvig Skotterud Nymoen var så begeistret for prestasjonen til Ravi at han ga artisten ”Tommel Opp”.
Ved inngangen ble det brukt mye VIPPS.