Kakelinna kom til bygdetunet

EIDSKOG: Det var kakelinna som dominerte været på Eidskog bygdetun Almenninga andre søndag i advent. Men selv om det var regn og varmegrader ble det førjulsstemning med oppdeling av gris utendørs og steking av krumkaker og goro i Austun.

Ingrid Melbye har mange år med kjøkkentjeneste på Eidskog bygdetun Almenninga. Andre søndag i advent gjorde hun flere kobberkjeler skinnende blanke.

Værgudene var ikke i julestemning andre søndag i advent da Eidskog museum- og historielag bød på diverse førjulsaktiviteter på Eidskog bygdetun Almenninga. Det våte været gjorde sitt til at det ikke ble trengsel verken ute eller inne på bygdetunet denne førjulssøndagen, men de som kom fikk innføring i både partering av gris, steking av goro og krumkaker og hvordan husgeråd i kobber blir skinnende blanke. Det var også smaksprøver og salg av forskjellige delikatesser av gris i underlåven, og risengrynsgraut, kaffe og nystekte kaker mettet mange. På juleverkstedet i Bygdehuset var det også risengrynsgraut å få kjøpt, og her kom nissen på en kort gjestevisitt.

Partering av gris

Kokken Max Ivan kom med en halv gris fra Valdres som han i løpet av en drøy halvtime forandret til skinker, koteletter, indrefilet og annen julemat. Han viste med skarpe kniver hvordan en fagmann på kort tid kan forandre et halvt griseslakt til festmat, og hans ”dans med kniver” imponerte tilskuerne på en slik måte at hele det parterte slaktet fikk nye eiere. Så selv om kakelinna kom på besøk på bygdetunet så ble julematen reddet for flere besøkende. Etter at griseslaktet fra Valdres var vel partert smakte det godt både med graut og saft i Vestun og kaffe og nystekte julekaker i Austun.

Jorunn Engen ser på at Max Ivan på kort tid forandrer et griseslakt til julemat.
Kokk Max Ivan underviste mens han parterte det halve slaktet.
Det ligger mye kunnskap i det å forandre en halv gris til julemat.
En kokk må ha riktig og skarp redskap for å lage delikat julemat av et slakt.
Her legger kokken siste hånd på juleribba.
En stor panne varmet opp smaksprøver mens kokken parterte den halve Valdres-grisen ute i regnet.
Mia Amalie på fem år var på bygdetunet sammen med farmor og farfar for å se på hvordan et griseslakt blir riktig partert, og i underlåven ble det servert smaksprøver av julemat.
Mia Amalie fulgte godt med da kokk Max Ivan delte opp griseslaktet fra Valdres. Her studeres et bakben som skal bli syltelabb.
Ellinor Strøm kjevlet og stekte mange stabler med goro på kjøkkenet i Austun.