I god form etter tre dagers tur i Flyktningeruta

EIDSKOG:  Uten synlig tegn på å være sliten avsluttet HKH Kronprins Haakon en tre dagers vandring i deler  av Flyktningeruta som starter ved Skullerud i Oslo og ender ved Grenselosmuseet i Skjølåbråten.

HKH Kronprins Haakon og turvennene Ajesha Wolasma, Generalsekretær i DNT Dag Terje Klarp Solvang og Tonje Hagatun Nordengen var fornøyde med den lange turen I Flyktningeruta, men ”turistene” innrømmet at det var godt å være fremme i Skjølåbråten.
Det knyttet seg stor spenning i tiden før Kronprinsen skulle komme.

Flyktningeruta er en rute fra Oslo til Sverige som ble brukt under andre verdenskrig av motstandsfolk og flyktninger og mange andre som trengte å komme seg i sikkerhet i Sverige . I tillegg ble ruta brukt av kurèrer for å transportere utstyr og informasjon i forbindelse med motstandkampen. Flyktningeruta er en av fire Historiske Vandreruter som er et samarbeidsprosjekt mellom Riksantikvaren og Den Norske Turistforening. Underveis på turen 26. til 28. august fikk Kronprinsen og hans tre turvenner en innholdsrik og spennende historie om steder de passerte med skjulesteder og hendelser under krigen.

Vertskapet Berit Ljøner, Vidar Hansen og unge Astri Sofi satte stor pris på besøket til Kronprins Haakon.

Det har i lang tid versert rykter om at HKH Kronprins Haakon i løpet av august skulle gå deler av Flyktningeruta til Norske Grenselosers Museum i Skjølåbråten tett ved riksgrensen mot Sverige. Denne vandringen skulle være en del av markeringen av 75- årsjubileet for frigjøringen av Norge. Etter mye forberedelse og kontakt med Det kongelige hoff ble det i all hemmelighet opplyst om at kronprinsen med følge skulle starte ved Skullerud i Oslo onsdag 26. august med ankomst Skjølåbråten utpå dagen påfølgende fredag. Hele turen på tre dager innbefattet en overnatting i en  ubetjent DNT-hytte og en overnatting i telt ved svenskegrensen.

Astri Sofie på fem år fikk det ærefulle oppdrag å servere Kronprins Haakon kald rabarbrasuppe.

Spennende og dramatisk historie

I løpet av den tre dagers lange turen ble det informert om at både motstandsfolk og flyktninger gikk mot friheten godt hjulpet av grenseloser som visste hvordan de kunne unngå å treffe på grensevakter i nattemørket. Siste dagen fulgte Kronprinsen med følge riksgrensen delvis utenfor sti for å lære om den siste og dramatiske delen av flukten til friheten.

Det var flere blant publikum som fikk god kontakt med en blid og folkekjær Kronprins. En av disse var Aud Sonja Ljøner på 93 år som i krigsårene bodde i det røde huset i Skjølåbråten.

–Jeg har blitt fortalt i årenes løp om min families hendelser under okkupasjonen av Norge, for både min oldefar Kong Haakon 7.,  bestefar Kong Olav 5. og farmor Kronprinsesse Märtha med far og hans to søstre måtte rømme landet da Norge ble okkupert i begynnelsen av april 1940. Men Flyktningeruta, Grenselosmuseet og hendelsene i og rundt Skjølåbråten under krigen har jeg fått god viten om de siste tre dagene, var noe av det Kronprins Haakon fortalte om til mange av de som fikk Kronprinsen i tale utenfor Grenselosmuseet i løpet av besøket fredag ettermiddag.

Den store infotavla på stabbursveggen ved Grenselosmuseet sier det meste om okkupasjonsårene i Skjølåbråten.

Velkomst med kaffe og flyktninge-historie

–Jeg fikk god anledning til å fortelle Kronprinsen mye om Norske Grenselosers Forening, Flyktningeruta og det som var av spennende aktiviteter på begge sider av riksgrensen i okkupasjonsårene. Og historiene bak alle museumsgjenstandene fenget en vitebegjærlig Kronprins, forteller guide og vert Vidar Hansen i Grenselosmuseet da Kronprins Haakon hadde fått en solid dose med flyktningeviten i tillegg til historien om dagliglivet i de fem okkupasjonsårene i grensetraktene.

Det er mye historie å finne i informasjonstavla utenfor Grenselosmuseet i Skjølåbråten syntes Fylkemann i Innlandet Knut Storberget.
Ordfører Kamilla Thue og Kultursjef May-Britt Verhaug i Eidskog var med og ønsket Kronprins Haakon velkommen etter innkomsten ved Grenselosmuseet.

 Og kaffe, kringle og krigshistorie som turgåerne og publikum fikk etter målpassering ble en god opplevelse i likhet med den vakre utsikten mot Skjervangen og flott natur. På grunn av Korona-krisen var den delen av Flyktningeruten som vanligvis tar en sving innom Sverige utelatt.

Roger Bereksten er rådgiver i DNT og smitteansvarlig på turen i Flyktningeruta.

Det er stengt for kommentarer.