Fra håndkraft til kortleser

 Vestmarka Auto har vært gjennom mange moderniseringsprosesser siden Arne Ovlien åpnet bilverksted i 1942. Den største forandringen er at Hans Jørgen Ovlien gir seg etter 28 år som eier av Vestmarka Auto.

Det er mange faste kunder som ringer inn sin mat-bestilling til Vestmarka Auto.

Den siste nyheten til Vestmarka Auto er nye drivstoffpumper hvor kundene betaler i en kortleser før fylling. En nyhet som innebærer at kundene må betale med kort og ikke kontanter. Innehaver Hans Jørgen Ovlien ser bare fordeler med overgangen til ny betalingsmetode, i og med at de aller fleste av dagens kunder allerede betaler med kort.  –Ny innehaver i butikken er på plass første mai hvor den eneste forskjellen fra tidligere er at alle som fyller drivstoff slipper å gå inn for å betale.  

Dagens innehaver Hans Jørgen Ovlien viser frem en hånddrevet bensinpumpe som stammer fra ungdomstiden til Vestmarka Auto.

–Det er mange som lurer på hvorfor jeg slutter, men etter 28 år som eier med alt det innebærer med jobb sent og tidlig har jeg mistet motivasjonen som forsvant helt da vår sønn Adrian døde for vel to år siden, forteller Hans Jørgen som ikke blir arbeidsledig etter første april da Esso tar over bensin- og dieselsalget. –Etter denne datoen skal jeg være en slags vaktmester for Esso hvor jeg skal se til at alt teknisk fungerer som det skal. Og frem til ny eier tar over driften i butikken er jeg på plass bak disken og betjener kunder. I tillegg er jeg blitt ringe-vikar i Boligtjenesten i Eidskog, en jobb jeg har stor nytte og glede av med bare trivelige kolleger og beboere.

Gro Grønnerud er en av mange kunder i gatekjøkkenet hvor hun denne dagen blir ekspedert av innehaveren selv.


Egen turbuss og bilforhandler
Bilverkstedet til Arne Ovlien åpnet i 1942, og i 1944 ble han med i Norske Folkereiser.  I den forbindelse gikk han til anskaffelse av turbuss som i årene etter krigen ofte var å se med turister på distriktets grusveier og helt til Danmark. Noen år senere ble Vestmarka Auto forhandler av det engelske bilmerket Hillman, og dette førte til at flere eidskoginger og andre glåmdøler kjøpte ny bil på Vestmarka Auto.

Bilverkstedet og servicestasjonen til Arne Ovlien (t.h.) hadde et godt rykte takket være blant andre mangeårig medarbeider Jon Høgåsen. Ukjent fotograf ca. 1970.

Fiskekonkurranse og brann
15. september 1957 var det fiskekonkurranse i Harstadsjøen med vel 1600 deltakere og godt over 1500 tilskuere. Med så mange deltakere og tilreisende publikum var det tidvis tilløp til kø i og omkring Vestmarka. Noe av årsaken til den store folkemassen var de flotte premiene med en helt ny IFA personbil på topp.
Året etter fiskekonkurranse, i 1958 brant verkstedet til Arne Ovlien ned til grunnen. I andre etasje over verkstedet var det leiligheter, og ved brannen ble begge etasjene, deriblant nesten alt inventar og historiske bilder og dokumenter flammenes rov. Vestmarka Auto ble etter brannen bygget opp igjen der den står i dag.

Med vel 1600 deltakere og mye publikum på Bilfiskekonkurransen var det folksomt rundt sjøen og ved bilverkstedet til Arne Ovlien 15. september 1957. Foto: Tormod Sæther


Lever videre
Vestmarka Auto vil på tross av de nye forandringene bestå som i dag med bensinstasjon og butikk med kiosk, Lotto, V75 og andre spill i tillegg til matvarer og et topp moderne gatekjøkken. Så ”Auto`n”, ”Værste” eller ”Esso`n” som den også heter blant vestmarkingene vil i uoverskuelig fremtid være et naturlig sted å stoppe tett ved Fylkesveg 21 for å treffe venner og handle drivstoff, bilprodukter og et variert utvalg mat og drikke.    

Lotte Sørli er fra første mai innehaver av Vestmarka Autos butikk, kiosk og gatekjøkken. Kjell Sørli, (som ikke er i slekt med Lotte) er med i driften som ”økonomisjef”. Med god mat, rene, ryddige lokaler og trivelig betjening blir det mange smilefjes å få i fremtiden.
AMP Autotuning fortsetter etter mange år som leietaker i verkstedlokalet til Vestmarka Auto. Innehaver Sten Morten Taugbøl (t.v.), Geir Rambøl Wiker, Kim Rubin Karterud og Knut Arne Gaukelund trives godt med å være naboer.