Dugnad uten smittefrykt

 Første lørdag i april deltok vel et dusin ”viukjærrdrepere” i den lenge tiltenkte dugnaden i Harsadhagan. Og dugnad ble det både i Harstadhagan og Brustadvika hvor spredning av koronaviruset ble tatt på alvor.

Det var mye plass og ingen smittefare mellom ”viukjærrdreperne” i Harstadhagan og Brustadvika.

Vestmarka Grendelag har i flere år jobbet aktivt med prosjektet Åpent landskap. Et prosjekt som er med på å gjøre stedet fritt for busker, kratt, ugress og annet hurtigvoksende vegetasjon, noe som gjør sitt til at Åpent landskap aldri blir ferdig. Ved lørdagens dugnad var det Harstadhagan og deler av Brustadvika som fikk en omgang med rydde- og hogstredskap av kyndige ”skogskærer” som hadde jobbet i skogen før. Koronasmitten skremmer både vestmarkinger og andre nordmenn, men på lørdagens dugnad var det tatt hensyn til denne faren. Det var et stort område hvor dugnaden foregikk, og arbeidslagene var delt opp slik at det var to eller tre som arbeidet sammen med god avstand til hverandre, med det resultat at alle i dugnadsgjengen hadde nok av smittefrie soner å jobbe på.

Kjell Neseth (t.v.) og Svein Judin lager utsikt fra FV 21 mot Harstadsjøen.

Rett etter starten var det motordur og ikke fuglesang som var den dominerende lyden i Harstadhagan og Brustadvika så lenge dugnadsgjengen var i vigør. For selv om ”viukjærrdreperne” med sine fargerike vernedresser svettet i vårsola var den bensindrevne arbeidsredskapen med på å gjøre lørdagens dugnad rask og effektiv. Så ved dugnadens slutt utpå ettermiddagen var store trær og mengder av busker og viukjærr hogget ned slik at alle som kommer kjørende Fylkesveg 21 sydfra blir møtt med et Åpent landskap med utsikt mot Harstadsjøen.

Skogsarbeid krever godt verneutstyr.
En svett Bjørn Huse tok en hvil før han ga ryddesaga mer bensin.
Vidar fikk så god fart på sin ATV at Bjørn og Jacob måtte skygge banen.

Vestmarka Grendelag hadde reklamert med servering av mat og drikke til dugnadsfolket midt på dagen, og reklamen var til å stole på. For ved ”duggurstider” kom Anita Pedersen fra saniteten med ei full pølsegryte og nylaga pottitstappe. Og da hun gjorde i stand gammeldags spesial tok det ikke lang tid før det ble ”smittekø” med god avstand til nestemann. For selv om mat og drikke fristet var det ingen som glemte å holde god avstand til arbeidskameratene. For ingen i dugnadsgjengen tok noen smitterisiko.

Anita Pedersen fra sanitetsforeningen serverte blant andre Vidar Huse en god porsjon spesial.
Det var godt med en hvilestund i smitteavstand mente Svein Judin (t.v.), Ragnar Dæhli og Jan Tore Kraft.
Ole Viggo og Håkon holdt god avstand i pølsekøen.
Svein Olaf Sæter gir beskjed til sønnen Jacob hvor han skal fjerne kratt.
Også store grantrær måtte beskjæres for utsiktens skyld.
Ei enslig motorsag med utsikt mot Harstadsjøen.
Skyggelua til Håkon reklamerte for Vestmarka.