En flott nasjonaldag!

Tidlig vår i år. Våronna er ferdig, løvet er grønt og sola strålte på flagg og festpyntede folk.

17. mai kunne vel knapt blitt bedre enn den ble i år. Det måtte i så fall være om elevene hadde klart å banke foreldrene i fotballkampen. Men ellers… en helt fantastisk dag! De kjole- eller kortbuksekledde frøs ikke for mye, og de bunadskledde svettet bare litt. Alt fungerte. Bortsett fra Vips i en periode, men det løste kioskbetjening og loddselgere greit.

Nina Kisen la ned kransen.

Dagen startet som vanlig med bekransning av Jerpsetbautaen. Det var det lederen i Vestmarka Vel, Nina Kisen, som sto for.  De som lurer på hvorfor det legges ned en krans ved «Svenskesteinen» hver 17. mai kan lese mer om slaget på Jerpset i 1808 her.

7. trinn ved Eidskog Montessoriskole holdt som vanlig talen for dagen.

På Almenninga var stemningen så høytidelig som den bør være på en slik dag. De yngre skoleelevene underholdt med kjente og kjære vårsanger, og avgangselevene Konrad, Tuva, Kristian, Ole Ivar, Thea, Thomasine, Eline, Selma, Fride og Johanna, holdt en reflektert 17. mai-tale. De la vekt på hvor mye vi har å være takknemlige for her i landet. Og at alle rettighetene vi har også innebærer plikter; til å bidra til fellesskapet, til å velge fredelige løsninger og til å bidra at vårt samfunn kan fortsette å ta vare på alle som skal bo her.

Monika Nilsen Walter ledet arrangementet på Almenninga.

Monika Nilsen Walter som er pedagogisk leder på skolen og utdannet montessoripedagog siterte den italienske grunnleggeren av motessoripedagogikken, Maria Montessori: Fred er det et hvert menneske lengter etter, og det er kun gjennom barna at menneskeheten kan få oppleve det. Å etablere varig fred er kun mulig gjennom skole og utdanning. Alt det politikere kan gjøre er å holde oss unna krig.

Vestmarka Hornorkester hadde i år slått seg sammen med Eidskog Janitsjar og Eidskog Skolemusikk, og de servet hele kommunen med 17.mai-stemning, så de bena var nok ganske såre på slutten av dagen. På Vestmarka stilte de både på Almenninga og i toget over Rambølsgarden til kirka. Med vaiende flagg (og slips) og hurrarop fulgte vestmarkinegen etter.

Dagen ble feiret med vaiende slips – og flagg.

Sogneprest Betina Eckbo ledet gudstjenesten. Hennes budskap var samhold og inkludering. Og organist Lars Alexander Mensonides briljerte og ga oss sine utførlige versjoner av No livnar det i lundar, Fagert er landet, Gud signe vårt dyre fedreland og Ja, vi elsker – så 17. mai-stemningen ble ivaretatt der også.

FAU-leder Gro Grønnerud hadde full kontroll.

Og så var det bare å hengi seg til smørbrødspising, loddkjøp, pilkast og styltegang på skolen. Og pølser, is og brus, selvfølgelig. Dagen ble som vanlig avrundet med fotballkamp mellom elever og foreldre. Den resulterte i 3-1 seier til de voksne. Vi regner med at elevene kommer tilbake med revansje neste år.

Takk til FAU under ledelse av Gro Grønnerud for nok et tradisjonelt og godt 17.mai-arrangement på Vestmarka – akkurat slik vi liker det.

Bildene fra 17. mai på Vestmarka finner du i bildearkivet.