Ruth fyller hundre

100 ÅR: I midten foran jubilanten Ruth Grundtjernlien i sin vakre bunad med sine to tippoldebarn Tino og Tuva Hulth Berglund. Bak (f.v.) barnebarn Inger Grundt, sønn Arne Grundt og oldebarn Marie Hulth.
100 ÅR: I midten foran jubilanten Ruth Grundtjernlien i sin vakre bunad med sine to tippoldebarn Tino og Tuva Hulth Berglund. Bak (f.v.) barnebarn Inger Grundt, sønn Arne Grundt og oldebarn Marie Hulth.

I Mobekk på Vestmarka feires i disse dager et bursdagsselskap uten like. For i dag fyller Ruth Grundtjernlien 100 år.

I dag for 100 år siden ble Ruth født på Kalvhaugen på Fjellskogen som den yngste av ti søsken. Her vokste hun opp og da hun var syv år begynte hun på skolen i Grusjø. –Jeg husker mange strabasiøse turer på ski fra Kalvhaugen til skolen på Grusjø i min barndom, med jeg led ingen nød disse årene, forteller en glad Ruth der hun ønsker velkommen i sin egen stue på Mobekk, hvor hun og hennes mann Kåre bygde hus i 1945. Ruth er sprek og glad uten å ha vært nevneverdig syk i sitt liv, og hun stuller og steller i heimen som fremstår meget ryddig og eksemplarisk. Et ordentlig ”dukkehjem” her innpå skogen.

Mye jobb
-Det ble mye jobbing i både barndommen og ungdommen. Og etter at jeg ble gift med Kåre så ble det mange år med skogsarbeid. Mye planting av skog, og jeg var med på å felle mange trær i disse årene. Og jeg har vært med på å dra i enden av bågasaga mange ganger. For dette var jo lenge før motorsaga var oppfunnet. Men alt fysisk arbeid i ungdommen og tidlig voksenliv har nok gjort sitt til at min helse har vært så god i alle år etterpå, forteller Ruth som i dag ser som en ørn og leser både teksten på fjernsyn og aviser uten briller. –Det eneste som plager meg litt er at jeg de siste årene har hatt et dårlig ben. Men jeg får jo hjelp av krykker til å holde meg oppe. Jeg har aldri hatt førerkort på bil, men i 1963 kjøpte Kåre og jeg hver vår moped, og det ble mange fine turer på disse to kjøredoningene. Og derfor har jeg aldri savnet bilkjøring.

Familie
Ruth ble enke i 2000 etter å ha pleiet Kåre som var pleiepasient i mange år. –Jeg har ofte besøk av familien. Særlig sønn, svigerdatter og datter og svigersønn på Vestmarka. Men også barnebarn med resten av familien stikker ofte innom hos meg . Ruth har en sønn og en datter og to svigerbarn, fem barnebarn, ni oldebarn og to tippoldebarn. Så hun har mye å glede seg over der hun bor i Mobekk på Vestmarka. Og hun har hjemmehjelp en gang hver annen uke. Men ellers greier hun seg selv. Med et smil om munnen, og i et hjem som oser av hygge. Her føler alle seg velkommen. Og selve bursdagen skal feires sammen med familie og venner, totalt 70 gjester, i Grusjø Grendehus lørdag 25. juli. –Etter mange år med musikk og trekkspill og dans så blir det nok til at jeg sitter og ser på alle som danser. Men får jeg det til så tar jeg kanskje en svingom selv også, avslutter en musikk- og danseglad 100-åring.