Nå er Bygdehuset skrapa

Etter 3-4 skrapedugnader kan Eidskog museums og historielags Jorunn Engen hake av for første del av det pågående restaureringsprosjektet for Bygdehuset.

Siste skrapedugnad besto av et rent Vestmarka-lag

Neste trinn er utvendig vask og maling, og en del snekkerarbeider for å få orden på takrenner og annet som skal repareres. Dessuten skal det elektriske anlegget byttes ut, slik at huset får flere strømkurser og elektriske varmeovner kan monteres i den store salen. Den nåværende trekkspilldøra i plast mellom den lille og den store salen skal byttes ut med en dobbeltdør i heltre. Denne er spesiallaget ved Ilag snekkeri på Skotterud og allerede på plass, men skal ådres, som er en spesiell maleteknikk, før den settes inn, slik at den får samme uttrykk som hagedøra i den store salen. Med tiden skal også enkelte vinduer byttes ut, slik at huset blir mer helhetlig.

Kulturminnefondet støtter restaureringen av Bygdehuset med 100 000 kroner.

Og mens skrapingen har foregått på dugnad, skal en del av de andre arbeidene utføres av profesjonelle. Jorunn Engen får ikke fullrost Kulturminnefondet som bidrar med 100 000 kroner til prosjektet. Eidskog kommune har også tilgodesett Bygdehuset med 10 000 kroner, og i tillegg kommer EMH til å bruke av egen lommebok. Totalt 250 000 kroner anslår Jorunn at vil bli brukt på Bygdehuset i denne omgang.

På spørsmål om hvilket tidsperspektiv hun har på prosjektet, svarer hun at Bygdehuset er leid ut til konfirmasjonsfeiring i september, og da må i hvert fall huset framstå presentabelt. Så da passer det bra at håndverkeren som skal rengjøre huset utvendig og gi det et par strøk med linoljemaling kommer allerede dagen etter siste skrapedugnad.

Dette er ikke første store sjau EMH har hatt med Bygdehuset. Historielaget overtok  huset fra Vestmarka Misjonsforening i 2007 og da var det sopp i kjøkkenet. Den runden ble gjennomført nesten utelukkende på dugnad. Jorunn forteller også at påbygget som inneholder entreen og toalettene er et resultat av en testamentarisk gave fra Håkon og Signe Almenningen på 1980-tallet.

Med de endringene som gjøres nå blir huset et enda mer egnet samlingslokale som passer til 60 gjester, men som kan ta så mange som 80. Og da snakker vi uten koronarestriksjoner.

Jan Tore Kraft i toppen av stægan.

Om noen skulle lure på om det ble noe kaffe på dugnadsgjengen på denne siste skrapedagen? Joda, Anita Pedersen fra Sanitetsforeningen dukket som vanlig opp med smørbrød, kake og kaffe.

Les mer om Bygdehuset i Historien om Vestmarka her og her.

Alle fikk et kledelig dryss av gammel hvitmaling i hår og hatt.