Korona-stille på bygdetunet

Granfeller Sigurd Delviken konstaterer at grana ble felt på forsvarlig vis.

Det har vært uvanlig stille på Eidskog bygdetun Almenninga i vår, sommer og høst. Årsaken til stillheten er korona-smitten som har kommet til oss og resten av verden og skapt frykt og uvisshet i uoverskuelig fremtid. For ingen vet når vi kan komme tilbake i ”normale” forhold, for smitten har kommet for å skape frykt og uvisshet i lang tid.

Helsemyndighetene i landet gir oss fortløpende beskjed om hva vi bør gjøre for å minske smittefaren ved hjelp av enkel hygiene og avstand til våre medmennesker når vi ferdes i blant annet butikker og andre steder hvor folk vanligvis samles. Ved å følge rådene til helsemyndighetene vil landet vårt om tid og stunder komme tilbake i kjente forhold.

Leder i Eidskog Museum Line Helstad, Endre Strøm, Kåre Delviken og Per- Egil Løvhaugen tar et overblikk før grana felles.

På bygdetunet på Vestmarka har det ikke blitt arrangert verken middelalderdag, sommerskole, besøk av barnehager og skoleklasser, midtsommergraut, historiefortellinger, foredrag, konserter, gudstjeneste i friluft eller servering av kaffe og kaker. Men de årlige feriesauene i gapahuken på jordet ned mot Buåa har skapt sommeridyll som før, og flere tobente gjester har besøkt bygdetunet både helg og hverdag selv om det ikke har vært verken mat eller drikke å få kjøpt. Men Eidskog bygdetun Almenninga har vist til både vakre blomster, ryddige uteområder og nyklippet gress.

Den store og dominerende gamle grana nederst på bygdetunet er klar for felling.

Og en onsdag senhøstes kom frivillige i EMH med motorsager og hogg ned den store grana ved bredden av Buåa. Årsaken til fjerning av dette store og gamle grantreet var den at Iversmia som i over hundre har holdt til på Skotterud mellom dagens Riksveg 2 og Fylkesveg 21 skal flyttes. Men etter god skogsarbeiderjobb onsdag 23. september er området klart til å ta imot den snart demonterte Iversmia på nedre Skotterud. I følge leder i Eidskog Museum Line Helstad vil Iversmia etter alle solemerker å dømme være klar til å ta imot gjester på vårparten 2021.

Kåre Delviken brukte øks i stedet for motorsag da grana ble kvistet.