Kom til verden på bygdetunet uten forvarsel

Da Ingrid Brustad lokker med sauegodteri strømmer sommergjestene på bygdetunet til.
Da Ingrid Brustad lokker med sauegodteri strømmer sommergjestene på bygdetunet til.

En lamunge kom til verden fredag ettermiddag på Eidskog bygdetun Almenninga. En fødsel som gikk naturlig og hemmelig for seg og som endte godt. Til å begynne med var søya avvisende til den nyfødte, men etter å ha blitt matet med flaske av ”reservermor” Ingrid Brustad gikk naturen sin gang og lamungen fikk utpå lørdag melk av den nybakte mor.

De åtte voksne sauene passer godt på den nyfødte, og de sørger for at den lille kommer seg inn i gapahuken.
De åtte voksne sauene passer godt på den nyfødte, og de sørger for at den lille kommer seg inn i gapahuken.

 

-Jeg ble varslet av Kine Andrea Berg som var på jobb på bygdetunet fredag om at det hadde skjedd noe uforutsett der. Hun kunne berette for meg om at åtte sauer hadde blitt til ni, forteller en lattermild leder i Eidskog Museum Ingrid Brustad der hun tidlig søndag ettermiddag viser frem en bitte liten svart lamunge. –Først telte hun til syv sauer i stedet for åtte som det skulle være, men etter å ha lett en stund fant hun den åttende sammen med et nyfødt lam.

 

Leder i Eidskog Museum Ingrid Brustad er en av flere som skal sørge for at den nyfødte   på Eidskog bygdetun Almenninga skal vokse opp i trygge omgivelser.
Leder i Eidskog Museum Ingrid Brustad er en av flere som skal sørge for at den nyfødte på Eidskog bygdetun Almenninga skal vokse opp i trygge omgivelser.

Dermed hadde åtte dyr blitt til ni. Så hun var ganske forvirret da hun kontaktet meg, fortsetter Ingrid som ikke var sen om å komme seg til bygdetunet der hun med egne øyne fikk se den nyfødte som uten forvarsel hadde kommet til verden.

Det hender en gang i blant at en lamunge blir født så sent på året som etter midtsommer,men at fødselen skjer uten at noen har registrert at søya har vært drektig hører med til sjeldenhetene. Ikke en gang eierne Anne Eriksdatter Bye og Kjell Granheim kan forklare dette. –Vi bor på gården Klanderud på Nevjen og har drevet med  Gammalnorsk Spælsau i en årrekke, og vi har hatt mange på sommerbeite i flere år på Eidskog bygdetun Almenninga. Men i år er det første gang et lam blir født her, og at søya har vært drektig visste vi ikke noe om. Så fredagens fødsel kom like overraskende på oss som de som jobber på bygdetunet, forteller Anne som er glad for at den nyfødte ser ut til å trives og blir tatt godt vare på av moren og de syv andre sauene. –Så nå er det bare å komme med navneforslag både til søya og den nyfødte som nå får melk av mora, avslutter en glad og lettet Anne Eriksdatter Bye.

At det har blitt født et lam på bygdetunet på Vestmarka  er en positiv og gledelig hendelse både for besøkende og ansatte.
At det har blitt født et lam på bygdetunet på Vestmarka er en positiv og gledelig hendelse både for besøkende og ansatte.