Hjertestarter i Kirkestuegangen

Alle kursdeltakerne fra Vestmarka fulgte godt med på det Annika Sørpebøl og Tobias Basso i Eidskog Røde kors hadde å si om hjertestarter og førstehjelp.

Vestmarka Grendelag har gått til anskaffelse av hjertestarter. Den henger i den ulåste gangen på Kirkestua. Den er tilgjengelig for alle i situasjoner hvor hjertestarter kan bidra til å redde liv.

Annika anbefaler Nina å studere ”Røde Kors grunnkurs i FØRSTEHJELP” inngående.

For å bli kyndige brukere av nyanskaffelsen ble det lørdag 7. april avholdt kurs i førstehjelp for ni vestmarkinger. For selv om hjertestarteren er ny og enkel å håndtere, valgte organisasjonene på Vestmarka i ta et kurs i «Hjerte Lungeredning» for å bli ekstra kompetente.
Det var Eidskog Røde Kors med kursledere Annika Sørpebøl og Tobias Basso som ledet de ni deltakerne på Ungdommens Hus på Skotterud med et kurs som omfattet mye mer enn å håndtere en hjertestarter. På dette fire timers kurset i førstehjelp fikk deltakerne en teoretisk innføring blant annet i hvordan hjertet fungerer og hvorfor dette viktige organet noen ganger stopper. Og at kunnskap redder liv ble klart belyst på kurset. For det er viktig å kunne bruke en hjertestarter, men denne alene er ingen vidundermaskin, bare et hjelpemiddel for å få i gang hjertets funksjon. Det er viktig at uansett hvilken ulykke enhver kan komme oppi, så er det godt å vite at en aldri er alene. Så vær aldri redd for å ringe Medisinsk nødtelefon 1-1-3, brann 1-1-0, eller politi 1-1-2.

Tobias instruerer Solveig og Erik.
Anita og Toini tar sin tørn med massasje.
Ragnar og Ola øver på hjertemassasje.
Nina gjorde jobben som hjertemassør riktig.
Toini ”hører” at dokka puster.
Katya og Vidar følger nøye med på det Tobias forteller om førstehjelp .

På lørdagens kurs ble det foruten mye teori, praktiske øvelser i brystkompresjoner og innblåsinger i form av munn- til munnmetoden. Og ved redusert bevissthet legges pasienten i sideleie med frie luftveier. Men for å lære riktig førstehjelp må det kursing til, og da er det bare å ta kontakt med Eidskog Røde Kors tlf. 950 65066 eller direkte tlf. 05003.