Grukkedalbrødre feiret nasjonaldagen

 I mangel av 17. mai-tog på Vestmarka møttes fem medlemmer i Grukkedal’n Cowboys dagen før nasjonaldagen og gikk i tog til Svenskesteinen på Jerpset.

Brødrene Albertsen i Grukkedal’n Cowboys hadde pyntet seg til feiringen av Nasjonaldagen.

Grukkedal’n Cowboys har ikke latt høre fra seg på lang tid, men dagen før 17. mai møttes fem av brødrene Albertsen hjemme hos bror Arne Helge på Jerpset for å gå i tog helt til Svenskesteinen. Her skulle de minnes slaget mot svenskene på Jerpset i 1808. Selv om toget var av det korte slaget ga de fem brødrene mye lyd fra seg i form av sang og musikk på sin vei mot bautaen og Svenskesteinen.

Fest-toget på Jerpset 2020 var av det korte slaget.

Etter en strabasiøs og fysisk anstrengende marsj fra heimen til Arne Helge nådde toget frem til det historiske stedet i sydenden av Jerpset hvor Håkon holdt en glimrende tale for sine fire brødre og publikum som besto av to nysgjerrige kvinnfolk. Håkons lange tale inneholdt en oppsummering av historien om trefningen på Jerpset i 1808  som endte i full kapitulasjon av den svenske hæren som rømte hjem til Sverige.

Tamburmajor Håkon illuderte slaget på Jerpset i 1808 med å innta Svenskesteinen.

Men før de rømte ble en svensk vaktpost skutt og uskadeiggjort på toppen av det som ble hetende Svenskesteinen. Så trefningen på Jerpset ble en stor seier for nordmennene i dette som var en del av Napoleonskrigen. Så all honnør til nordmennene! var noen ord i talen til tamburmajor Håkon som fikk brødrene Albertsen til å avslutte denne historiske dagen med å synge Nasjonalsangen.

Medlemmene i Grukkedal’n Cowboys avsluttet feiringen med å synge ”Ja vi elsker” til melodien av ”Øppna landskap”.
Grukkedal’n Cowboys foran Svenskesteinen etter feiringen. Bak t.v. Jan Tore og Jonas. Foran t.v. Ole Viggo, Arne Helge og Håkon. Alle med etternavn Albertsen.