EIDSKOG: Uten synlig tegn på å være sliten avsluttet HKH Kronprins Haakon en tre dagers vandring i deler av Flyktningeruta som starter ved Skullerud i Oslo og ender ved Grenselosmuseet i Skjølåbråten.
Flyktningeruta er en rute fra Oslo til Sverige som ble brukt under andre verdenskrig av motstandsfolk og flyktninger og mange andre som trengte å komme seg i sikkerhet i Sverige . I tillegg ble ruta brukt av kurèrer for å transportere utstyr og informasjon i forbindelse med motstandkampen. Flyktningeruta er en av fire Historiske Vandreruter som er et samarbeidsprosjekt mellom Riksantikvaren og Den Norske Turistforening. Underveis på turen 26. til 28. august fikk Kronprinsen og hans tre turvenner en innholdsrik og spennende historie om steder de passerte med skjulesteder og hendelser under krigen.
Det har i lang tid versert rykter om at HKH Kronprins Haakon i løpet av august skulle gå deler av Flyktningeruta til Norske Grenselosers Museum i Skjølåbråten tett ved riksgrensen mot Sverige. Denne vandringen skulle være en del av markeringen av 75- årsjubileet for frigjøringen av Norge. Etter mye forberedelse og kontakt med Det kongelige hoff ble det i all hemmelighet opplyst om at kronprinsen med følge skulle starte ved Skullerud i Oslo onsdag 26. august med ankomst Skjølåbråten utpå dagen påfølgende fredag. Hele turen på tre dager innbefattet en overnatting i en ubetjent DNT-hytte og en overnatting i telt ved svenskegrensen.
Spennende og dramatisk historie
I løpet av den tre dagers lange turen ble det informert om at både motstandsfolk og flyktninger gikk mot friheten godt hjulpet av grenseloser som visste hvordan de kunne unngå å treffe på grensevakter i nattemørket. Siste dagen fulgte Kronprinsen med følge riksgrensen delvis utenfor sti for å lære om den siste og dramatiske delen av flukten til friheten.
–Jeg har blitt fortalt i årenes løp om min families hendelser under okkupasjonen av Norge, for både min oldefar Kong Haakon 7., bestefar Kong Olav 5. og farmor Kronprinsesse Märtha med far og hans to søstre måtte rømme landet da Norge ble okkupert i begynnelsen av april 1940. Men Flyktningeruta, Grenselosmuseet og hendelsene i og rundt Skjølåbråten under krigen har jeg fått god viten om de siste tre dagene, var noe av det Kronprins Haakon fortalte om til mange av de som fikk Kronprinsen i tale utenfor Grenselosmuseet i løpet av besøket fredag ettermiddag.
Velkomst med kaffe og flyktninge-historie
–Jeg fikk god anledning til å fortelle Kronprinsen mye om Norske Grenselosers Forening, Flyktningeruta og det som var av spennende aktiviteter på begge sider av riksgrensen i okkupasjonsårene. Og historiene bak alle museumsgjenstandene fenget en vitebegjærlig Kronprins, forteller guide og vert Vidar Hansen i Grenselosmuseet da Kronprins Haakon hadde fått en solid dose med flyktningeviten i tillegg til historien om dagliglivet i de fem okkupasjonsårene i grensetraktene.
Og kaffe, kringle og krigshistorie som turgåerne og publikum fikk etter målpassering ble en god opplevelse i likhet med den vakre utsikten mot Skjervangen og flott natur. På grunn av Korona-krisen var den delen av Flyktningeruten som vanligvis tar en sving innom Sverige utelatt.