17. mai for full musikk

Det er noen år siden nå at Vestmarka Hornorkester spilte i 17. mai-toget på Vestmarka. Men i år var de tilbake.

Det har i flere år vært for mange av musikerne som har vært litt for dårlig til bens til å gå etappen fra Bygdetunet Almenninga til Vestmarka kirke – og spille instrument samtidig.

Dette har vært løst på ymse måter: Hornorkesteret har vært fraktet på en traktortilhenger, enkelte år har et «hjelpekporps» bestående av enkeltpersoner som kan spille et instrument slått seg sammen for anledningen (for øvrig ikke et helt uvanlig konsept på Vestmarka). Og trommekorpset «Takt Skar Du Ha» har bidratt enkelte år.

Men i år spilte Vestmarka hornorkester marsjer i nedoverbakkene og på flata hele veien fra Almenninga til kirka, og trommet takten i oppoverbakkene etter at de hadde loset oss gjennom de høytidelige 17.mai-sangene på Almenninga. Og jammen slo de til med en konsert på skolen også!

Da får det heller være at de glemte ett vers da Vestmarkasangen ble framført på Almenninga. Det var det verset som Solveig Hem Sørli har diktet til ekstra – om engasjementet som preger Vestmarkasamfunnet. Men det engasjementet viste både hornorkesteret, skolen og FAU i praksis. En strålende 17. mai ga de oss, veldig godt hjulpet av værgudene.

På Almenninga var det som vanlig underholdning av småskolen og av Vestmarka sangkor og tale for dagen ved tre av de seks avgangselevene ved Eidskog Montessoriskole. De snakket om frihet og demokrati, temaer som det alltid er viktig å verdsette, og som det likevel oppleves ekstra viktig å løfte fram i dag.

En strek i regninga var det for prest og menighetsråd at dagens organist var slått ut av heftig pollenallegi og kunne verken se noter eller tangenter på grunn av rennende øyne. Men da stilte hornorkesterets dirigent Mats Lindahl opp og akkompagnerte «Fagert er landet» og alle de andre 17.mai-salmene på sitt horn.

På skolen var det som vanlig samling for alle generasjoner med servering og leker, konsert med hornorkesteret, loddsalg og til slutt den tradisjonelle fotballkampen mellom foresatte og elever ved skolen. Bedre blir det ikke!

Eline Kampen Berggren ledet arrangementet på Almenninga
Hornorkesteret på Almenninga
Sigmund gjorde comeback i Hornorkesteret
Småskolen underholdt med vårsanger
Gutte i sitt ess som lydmann
Vestmarka Sangkor
Ingeborg, Emma og Amalie holdt 17.mai-talen
Marianne Vold, årets leder i 17. mai-komiteen
Noen fant seg en plass i skyggen
Flaggborgen
Toget framme ved kirka
Hurra for russen som kom og kastet glans og russekort!
Mats Lindahl stilte opp med musikalsk akkompagnement i kirka og dagens prest Kjell Svarstad bidro som forsanger
Vestmarka Vel har pyntet minnebautaene på kirkegården
Billettselgere
Mye godt å velge i
Fiskeinteressen var stor
Hornorkestert kastet jakka og holdt konsert på skolen
Både små og stor fikk prøve lekene
Tradisjonell 17.mai-moro
På to hjul i svingen