Tusen takk, Jorunn!

Det var det vi på Vestmarka sa ved å tildele hedersprisen til Jorunn Engen under Vestmarkadagen i 2025. Å ta vare på kunnskapen, og formidle til nye generasjoner det som var levemåten og rammevilkårene til våre besteforeldre, oldeforeldre, tippoldeforeldre og kanskje lengre bakover har vært, og er Jorunns virke. Å se med egne øyne gir bedre forståelse enn å lese om. Her kommer bygdetun og museer inn som sentrale elementer.

Diplom og blomster til Jorunn Engen.

I sin improviserte takketale sa Jorunn at hun var aller mest stolt av Eidskog bygdetun Almenninga, og holdt likegodt en liten forelesning som kretset rundt «klyngetun», «økomuseum» og «småbruker-kultur». Og hun mintes Almenninga som forfallent da det ble offisielt åpnet for 25 år siden. Og hun var åpenhjertig da hun sa at det var godt hun ikke visste hvor mye arbeid som lå framom for å få det til det bygdetunet vi kan glede oss over i dag.

Punktvis var følgende tatt med som begrunnelse fra Grendelaget (samtidig er vi klar over at Jorunn har bidratt med mye mer):

For et utrettelig engasjement for lokalmiljøet på Vestmarka og i Eidskog innen historie- og kulturfeltet.

Forfatter av bygdebøkene i Eidskog

Leder i Eidskog museums- og historielag i en årrekke

Engasjementet for Eidskog bygdetun Almenninga, både tilblivelsen, utviklinga, aktiviteter og drift

Bygdehuset (tidligere Bedehuset) med bl.a. årlig juletrefest i romjula

Glåmdalsleden

Formidling av gamle tradisjoner til nye generasjoner, eksempelvis gjennom sommerskole på Almenninga og kurs i gamle hånverksteknikker som brikkevæv og tægerbinding.

Arbeidskapasiteten, gjennomføringsevnen og resultatene er helt uvanlige.