Olsok og middelalderkrig på bygdetunet

Olsok på Bygdetunet: Fire krigere i kamp på middelaldersk vis.

Det gikk varmt for seg på Eidskog bygdetun Almenninga siste søndag i juli, for fektingen som de seks utkledde krigerne viste frem førte publikum tilbake til middelalderen.

To blide ungdommer i tidsriktige klær fra middelalderen ønsket velkommen til Eidskog bygdetun Almenninga søndag.

Det ble mye krigshistorie da det ble feiret Olsok og Middelalderdag på Eidskog bygdetun Almenninga siste søndag i juli. Etter en natt med tordenvær og kraftig regn på Vestmarka ble publikum ønsket velkommen til solskinn og middelalderkrigere da grinda på bygdetunet ble åpnet midt på dagen. Og i amfiet foran den nedre låven ble store og små tatt med på en tur til middelalderen i form av tidsriktig musikk og en spektakulær oppvisning av kjempende krigere. Selv om de kjempende sloss på harde livet så gikk slagene for seg uten synlig blodsutgytelse. Men kampene foregikk på en slik måte at det ble mer enn nok spenning i løpet av forestillingen.

 I tillegg til musikk og sverdkamp var det mer enn nok av middelalderaktiviteter på bygdetunet søndag ettermiddag. For de unge var det aktiviteter i form av spikking av sverd, maling av skjold, skriving av runer, riding på ”middelalderhesten” Tor og utendørs fortelling fra middelalderen. Og både voksne og de unge fikk grundig informasjon fra skuespillerne om stridsklær, våpen og instrumenter fra middelalderen. Så etter alle aktiviteter på bygdetunet på Vestmarka Olsokdagen er det langt flere enn før som har fått ny viten om middelalderen.

Fire år gamle Niklas Schãr fra Sveits prøvde en krigersk hjelm fra middelalderen på bygdetunet søndag.
Hesten Tor viste seg som de unges venn Olsok, men sammen med hestekar Sigurd Delviken tok han seg mange pauser under det skyggefulle treet mellom de mange rideturene.
Det var mange som satt i amfiet for å bivåne sang, musikk og sverdslag på bygdetunet
En middelalder- kriger i full mundur.
To krigere i nærkamp mens en soldat er ”død”.
Marion Løsnes fra Ski sang og spilte harpe på middelaldersk vis.

 

Erlend Sørli Grande stilte opp i full ”krigsmundur” på bygdetunet, men han følte trygghet med å ha mor Hilde ved sin side.
Hedda Skarshaug skrev sitt eget navn i runeskrift på dette fine smykket.
Middelalderhesten Tor hadde mange rideturer på bygdetunet.
Emma Malmo Nordseth laget seg et fargerikt skjold Olsok.
Også middelalderkrigere må ha en pause i skyggen.
Det var trangt om plassen rundt bordet til skjoldmalerne.
En fekter viser seiersglede over en fallen motstander.