Hans Børli i ord og toner

Solveig Hem Sørli, dirigent, komponist, solist ,fløytist og primus motor for hele konserten. Foto Erik Grande

Mandag 19.mars ble Hans Børli hedret i Tyrielden Eidskog bibliotek med en konsert hvor Vestmarka sangkor presenterte tonesatte Børli dikt.  Og et nærmest fullsatt bibliotek var så fornøyd med alt hva sangerne og musikerne presterte at de med langvarig og stående applaus fikk viljen sin i form  av ekstranummeret ”Junikveld”.

Solveig Hem Sørli er dirigent, komponist og musikalsk leder i Vestmarka sangkor, og i mange år har hun tonesatt flere dikt av Hans Børli. I og med at det i år er 100 år siden Hans Børli ble født, syntes hun at det var tid for en konsert med bare disse sangbare diktene. Så derfor, etter mange og lange øvelseskvelder ble det til at Vestmarka sangkor med gjester ville hylle Hans Børli med en konsert i Tyrielden Eidskog bibliotek. En konsert hvor 120 publikummere kom for å høre kjente Børli-dikt tonesatt av Solveig Hem Sørli.

Gode krefter må til for at en konsert skal bli vellykket, og mandag kveld hadde Vestmarka sangkor med dirigent og fløytist Solveig fått med seg gjestene Astrid Hem på cello, Håkon Utstrand Hauer på sang og gitar, og pianist, sanger og lydmester Espen Thorstensen. Sammen laget kor og gjester en meget god og variert konsert med dyktige og glade korister, solosang og duetter som fikk tonefølge av cello, gitar, fløyte og piano.

Mandagens konsert med tittel ”Evig skulle det væra” var en hyllest til Hans Børli, i og med at den besto av 16 Børli-dikt tonesatt av Solveig Hem Sørli. Men på diktet ”Mitt liv” har hun fått melodisk hjelp av Hilde Jerpseth, og på ”Hver liten ting” fra diktsamlingen med samme navn har Ellen Brandt sammen med Solveig laget melodien.

I løpet av konserten ble publikum tatt med på en reise i Hans Børlis diktning fra 1945 til 1974, med sanger som var tilrettelagt både for kor og annen flerstemt sang. Uten å navngi de andre sangerne på konserten er det på sin plass å nevne Solveig Hem Sørli som hadde flere soloinnslag hvor hun utmerket seg med sin meget vakre og fyldige sangstemme. Og den langvarige applausen etter hvert nummer sa sitt til at all sang og musikk på konserten lå på et behagelig og passe høyt nivå.

Vestmarka sangkor med en hel konsert viet Hans Børlis tekster. Foto Arne Sørli