Besøk ruinene etter Vardåsheimet på Vardåsen

Vardåsen (337 m.o.h.) er et populært turmål for mange. Spesielt etter at Vestmarka Idrettslag merket sti opp dit for noen år siden, tok besøket seg opp. Men langt fra alle vet at det lå et heim like ved toppen der postkassa og bordet står plassert. Følger du stien mot Hornlia ca 250 meter, finner du et retningsskilt som gir et hint. Noen plastbånd tar deg videre bort til ruinene etter Vardåsheimet du ser på bildet under.

Heimet på Vardåsen_beskåret_for web
Vardåsheimet, bilde hentet fra Eidskog-kalenderen 1992. (Eier Kasper Gjøslien)

Følgende informasjon ble gitt med Eidskog-kalenderen:

Vardåsheimet lå litt nordøst for Vardåsen og rester etter stuetomta med pipa og noen ekrer kan fortsatt sees. Kasper Gjøslien på Gaustad, som er sønn av Mathilde Nilsdtr., f. Vardåsen, og Ole Gjøslien, hadde dette bildet av stua i Vardåsen og med bestefar Nils Vardåsen og barna Embret, Sigvart og Karen samt to barnebarn. Trolig er dette det eneste bildet som er tatt av Vardåsheimet.
Stua ble seinere tatt ned og gjenoppsatt i Lassefallet på Leirsjøskogen.

I følge bygdeboka ble Vardåsheimet ryddet i 1860-åra og nedlagt i 1920-åra.Tormod Sæther, som har tipset om saken, forteller at fortsatt står det et epletre ved hustomta, og det har noen grønne kvister over elghøyde!