Ett år gammel flyktning i farens ryggsekk

INNHOLDSRIKT
VELKOMMEN INN
Vidar Hansen ønsker velkommen inn til foredrag, omvisning og filmforestilling inne i Norske Grenselosers museum i Skjølåbråten.

Det ble et levende foredrag i Norske Grenselosers museum i Skjølåbråten første søndag i august. Levende i den forstand at en av gjestene som var til stede krysset riksgrensen i området i oktober 1943.

MANGE ÅR SIDEN
Jan Erik Medbø var bare ett år da han kom til Sverige som flyktning i oktober 1943. Første søndag i august i år hadde han med seg kona Lise Medbø for å besøke Norske Grenselosers museum.

Jan Erik Medbø fra Oslo var bare ett år da han, moren, faren, broren og en onkel kom som flyktninger fra Oslo til grensetraktene ved dagens Grenselosmuseum i Skjølåbråten. –Jeg var bare ett år den gangen i oktober 1943 da jeg i min fars ryggsekk endte opp som flyktning i Sverige. Jeg husker selvfølgelig ingen ting fra den spennende og strabasiøse ferden som flyktning i disse ukjente skogene, men jeg ble fortalt mange ganger etter krigen om flukten fra Oslo til Sverige, forteller Jan Erik Medbø i den gamle skolen i Skjølåbråten som i dag rommer Norske Grenselosers museum. –Far var med i illegalt arbeid, og derfor ble hele familien tvunget til å flykte til Sverige. Grensen ble krysset midt i en sjø i nærheten, men i ettertid er ingen sikre på hvilken sjø det var. Men sjøen ligger i hvert fall et eller annet sted i området ikke langt herfra, avslutter Jan Erik Medbø som i ettertid har fått vite at han fikk beroligende midler slik at han sov i farens ryggsekk før, under og etter grensepasseringen. En flukt som ble ledet av en av mengde grenseloser.

 

INNHOLDSRIKT
Grenselosmuseet i Skjølåa skole inneholder mange krigsminner.

Vidar Hansen kjenner historien om grenselosene bedre enn de fleste, noe han under foredraget i museet viste til fulle. Inne i gamle Skjølåa skole fortalte han om dagliglivet og fluktrutene på begge sider av riksgrensen, og han viste frem og forklarte om de fleste av gjenstandene som forefinnes i museet. Både kokeapparater, radioer, containere som ble brukt ved flyslipp, illegale skrifter og illustrasjoner fra krigens dager ble behørig gjennomgått, noe som førte til at alle gjestene slukte stilltiende alt som kåsøren fortalte om. Og etter kåseriet og omvisningen gikk alle opp i andre etasje for å se filmen ”Flukten fra hakekorset”.

 

HISTORIEFORTELLEREN
Vidar Hansen fortalte levende om grenselosene og flyktningerutene.

Vidar Hansen setter sin ære i å spre kunnskap om grenselosenes viktige innstats under krigen, og derfor har han satt seg grundig inn i denne delen av krigshistorien. –Foreningen Flyktningeruta/Norsk Grenselosmuseum i samarbeid med den Kulturelle skolesekken i Aurskog-Høland kommune tilrettelegger og arrangerer et leiropphold hvert år her i Skjølåbråten, forteller en ivrig foredragsholder og sier videre at omtrent 200 elever kommer som flyktninger fra Malnes i Setskog og overnatter to døgn på gården ved museet. Her blir det skoledag med opplæring om situasjonen i grenseområdet under krigen. –En profesjonell forteller fremfører et foredrag fra ei bok skrevet av Inger Guldbrandsen som satt i Sachsenhausen under krigen, og en skuespiller er grenselos, avslutter Vidar Hansen som opplyser om at museet tar i mot besøk hele uka ved å bestille på tlf. 95830522.

GRENSELOSMUSEET
Norske Grenselosers museum ved Skjølåbråten har mye historie å fortelle.

 

 

 

KRIGSSIGARETTER
Vidar viser frem ei pakke sigaretter fra krigen.
NOE KOMISK
Foredragsholderen fortalte også om komiske episoder som utspant seg i krigens dager.
OMVISNING OG FOREDRAG
Noen av de omtrent 40 gjestene på vei inn til foredrag og omvisning i museet.