En høyst levende sverdkamp var bare et middelalderinnslag som publikum fikk se på Eidskog bygdetun Almenninga søndag 16. juli. I tillegg til flere innslag med middelalderen som tema var også været med sitt gråvær og milde regn med på å skape den riktige skumle rammen rundt historien om middelalderen.
Det krigerske paret Maren Sofie Løfsgård og Oskar Henriksen fra Kongsvinger gjorde med sitt utstyr og skumle utseende sitt til at sverdkampen dem imellom ble en levende fortelling i hvordan krig og nærkamp gikk for seg i middelalderen. Med skjold og sverd gikk de inn i kampen med intensitet og pågangsmot. Det eneste som manglet i kampen var blodsutgytelser. Men ellers var det skummelt nok for publikum.
Fortellerstunden om dragedreperen Sigurd, pilegrimer og primstaven i kjellerbua var også av det litt skumle slaget. Ingrid Brustad satt i dunkelt lys og leste og fortalte om middelalderen så både unger og voksne i den fullsatte kjellerbua satt helt stille og slukte hvert ord som ble fortalt. Så skummelt var det inne i bua at noen sukket lettet ut da fortellingen var slutt og alle kunne gå ut til vår egen tid og den lyse dagen igjen.
Mer historie kunne Line Helstad fortelle om der hun i Austun satt med bordet fullt av runeskrifter. Spenningen her inne var også av det positive historiske slaget, og det var mange som ble klokere etter besøket med tyding av runer og nedtegning av disse på trestikker. Spennende, lærerikt og moro.
Å ri på hesten var også en god opplevelse, og hesten selv likte godt at så mange unge tok en ridetur på hesteryggen på middelaldervis. Men sikkerheten var mer moderne, så alle ryttere måtte sette på seg ridehjelm før turen, og hesteeier Sigurd med medhjelper var med og sørget for moderne trygghet.
I underlåven sørget Mette for at de mange elevene fikk kyndig veiledning i å lage skjold i papp med selvmalte runer på. En populær, fargerik og middelaldersk historietime.
Og utpå dagen sluttet det å regne, og sola tittet frem. Så alle som besøkte bygdetunet denne dagen fikk servert både spenning, historie, glede og nok å spise og drikke. Og mange hadde klesdrakter med middelalderske snitt og farger, så søndag 16. juli ble tiden satt mange hundre år tilbake på Eidskog bygdetun Almenninga.