Det ble en flott markering i grensegata mellom Vestmarka og Skillingmark da den gamle pilegrimsleden gjennom Eidskog ble gjenåpnet sist lørdag. Til stede på denne historiske åpningen var mange ”moderne” pilegrimer i tillegg til biskop, prost, prester fra begge land, riksantikvar og ordfører i Eidskog. Og etter at presten i Skillingmark ved Riksrøys 56 sendte ut de vandrende på den gjenåpnede pilegrimsleden ble det en historisk vandring med flere stopp underveis mot Vestmarka kirke.
Det var mange ”moderne” pilegrimer som møtte opp i grensegata da pilegrimsleden gjennom Eidskog ble gjenåpnet lørdag. Og det var ekstra stas for de mange turgåere at presten Günther Hölscher fra Eda-Skillingmark overleverte pilegrimsstaven før han sendte alle av gårde inn i Norge. Og på denne historiske marsjen deltok både biskop Solveig Fiske, sokneprest Bettina Eckbo, prost Øystein Halling, pilegrimsprest Lars Erlend Kielland, pensjonert pilegrimsprest Arne Bakken, pensjonert sokneprest Harald Schøien og riksantikvar Jørn Holme. Selv om det fra morgenen av regnet litt og himmelen var mørk så gikk hele marsjen uten en regndråpe.
Konservator Jorunn Engen var som en levende historiebok, og alle som var med i følget fikk mange stopp med historie underveis. Og turgåerne var lydhøre og glade for alt de fikk vite om den tiden da pilegrimene vandret gjennom Eidskog på vei mot Nidaros. Og underveis kom det frem mye historie om grensetraktene og om hvordan folk levde den gang. En tur innom Eidskog bygdetun Almenninga ble det også tid til før denne etappen endte opp på det gamle kirkestedet på Rambølshaugen.
På det gamle kirkestedet på Rambølshaugen, hvor det i en fjern fortid sto en kirke, holdt biskop Solveig Fiske en pilegrimsgudstjeneste. Mårten Berget spilte fløyte både her, ved starten i grensegata og i Vestmarka kirke. Vakre toner som skapte stemning på denne historiske gudstjenesten i det som en gang var et sted for en kirke.
Vel fremme ved Vestmarka kirke gikk, etter gammel skikk, hele følget tre ganger rundt kirkebygget mens klokkene kimte fra tårnet. Og inne ble det en vandring rundt altertavlen før riksantikvar Jørn Holme holdt et foredrag om Olavskirkene og hva de betydde for pilegrimene. Disse kirkene betyr mye også i vår tid, og de blir flittig besøkt. Riksantikvaren kunne mye om denne delen av kirkehistorien, og med følge av bilder fra både eksteriør og interiør fra mange av disse kirkene ble også dette et godt innslag denne dagen. Og etter seansen inne i kirken ble det kirkekaffe med nydelig mat og enda flere gode ord i kirkestuen.