Med en til tider varmende sensommer sol ble det for 15. året på rad arrangert sommerskole på Eidskog bygdetun Almenninga i uke 33. Og årets elever ble mestere både i spikking, reiptvinning, neverfletting og andre praktiske fag. Og innimellom alt det praktiske var det ekstra moro å bade i Buåa.
Uka før skolestart var det åtte unge fra åtte til elleve år som avsluttet sommerferien med å trene til den mer alvorstyngede skolen. Som tidligere år foregikk mye av undervisningen midt i den sensommerlige hagen på bygdetunet. Med langtids boende høner, hane, griser og sauer som ikke brydde seg nevneverdig om aktivitetene til elevene. Og i all viraken på bygdetunet hele uken fristet alle tunets epletrær både elever og dyr med moden frukt.
Sommerskolen på bygdetunet tilbød elevene undervisning i flere fag. Fag som var av det praktiske og historiske slaget. Første dagen var det produksjon av hoppetau som sto på timeplanen. Hoppetauene som elevene laget denne dagen var ikke slike som man får kjøpt i dagens butikker. Produktene som ble til under kyndig hjelp av ”lærerinne” Jorunn Engen ble alle laget av sirlig oppklipte tøyfiller på det som kalles reperbane eller reiptvinning. Og resultatene ble hoppetau i alle regnbuens farger. –Jeg synes at disse hoppetauene som vi har laget til oss selv er veldig gode å hoppe med, forteller elevene Eline Sørli og Selma A.H. Andersson i det de spikker på harde livet under et skyggefullt tre på skolens andre dag. –Både spikking og reiptvinning som ble til hoppetau var moro, men vi liker også veldig godt å bade i elva som renner gjennom bygdetunet. Og lefsebakingen gleder vi oss til, avslutter de to fornøyde elevene. I tillegg til nevnte praktiske fag er også never fletting , orientering og foring av bygdetunets dyr noen av aktivitetene. –Men dette er en sommerskole som avslutter en lang ferie, så i tillegg til all undervisningen blir det tid til lek og sommerlig glede. Og matpausen her blir mye lenger enn på skolen som begynner i uke 34, avslutter ”lærerinne og skolesjef” Jorunn under en stekende sol på Eidskog bygdetun Almenninga.