Realistiske historietimer

Skuespiller Jan-Erik Karlsen fortalte historien om grenseloser og flyktningeruter så intenst levende at elevene satt helt stille og hørte på.

To døgn siste halvdel av august fikk 212 elever fra tre ungdomsskoler i Aurskog-Høland mange utendørs historietimer ved gamle Skjølåbråten skole. Historietimer hvor elevene fikk et godt innblikk i hva som skjedde av spennende hendelser i forbindelse med flyktningetrafikken de fem årene med tysk okkupasjon i Norge.

Thea Nebylien (t.v.), Celine Marie Undbekken og Hermine Wien fra Bjørkelangen ungdomsskole var godt fornøyd med både de originale historietimene og campens beliggenhet ved Skjærvangen.

Den historiske turen til  Skjølåbråten var en del av Den kulturelle skolesekken, hvor historien om flyktningerutene som gikk til svenskegrensen både i Eidskog og Aurskog-Høland  var et av innholdene i denne sekken. Historiefortellingen ble svært realistisk ved at elevene gikk deler av ei flyktningerute hvor de underveis støtte på ”tyske” soldater og vaktposter. Den seks timer lange turen på 14 kilometer fra Setskog i Aurskog-Høland til Skjølåbråten i Eidskog i delvis ulendt terreng ble både strabasiøs og spennende. Profesjonelle skuespillere dukket titt og ofte opp i tyske uniformer og var med på å skape realisme og spenning underveis.

Da over 200 elever fra de tre ungdomsskolene Bjørkelangen, Bråte og Aursmoen møttes

Skuespiller Jan-Erik Karlsen fortalte historien om grenseloser og flyktningeruter så intenst levende at elevene satt helt stille og hørte på.

var det ikke stillheten som rådde. Men etter å ha hilst på hverandre og inngått nye bekjentskaper ble det roligere i ungdomsflokken. De ble kort tid etter ankomsten delt inn i grupper som besto av elever fra alle tre skolene. I god tid før kveldsmørket kom måtte alle teltene på leirplassen ved bredden av Skjærvangen reises, og så ble det tid for kveldsmat på gården til vertsparet Berit Ljøner og Vidar Hansen. –Dette er 12. gangen det er tilsvarende opplegg her mellom Soot-kanalen og Skjærvangen. Området her i grenseland var i krigsårene sterkt bevoktet av okkupasjonsmakten på grunn av tollstasjonen her og var derfor et farlig område for flyktninger og grenseloser, forteller Vidar som er guide og historieforteller i Grenselosmuseet.- Berit og jeg har i mange år bodd her på gården, og med den litt tilbaketrukne og rolige beliggenheten er det moro å få dette sensommerlige besøket av elevene fra nabokommunen Aurskog-Høland, avslutter verten Vidar.

I løpet av to dager omringet av skog og sjø ble elevene gjort kjent med hendelser og daglig

Elever fra de tre ungdomsskolene i Aurskog-Høland fikk med seg alt som ble sagt om grenseloser og flyktningeruter i grenseområdene under krigen.

livet som foregikk i grensen mot Sverige under krigen. En gruppe på 70 elever fikk blant annen historieundervisning i fjøset av skuespiller Jan-Erik Karlsen. På en utradisjonell undervisningsmåte fikk han elevene til å leve seg inn i hvordan det var å lede en flokk flyktninger over til Sverige. Noen av fluktrutene kunne ta over 40 timer, til tider i stummende mørke. Etter å ha fortalt om de spenningsfylte turene til grenselosene fikk elevene følgende spørsmål av ”læreren”: -Ville du ha vært villig til å ofre livet ditt for å redde ukjente flyktninger?  Det var valget flyktningelosene måtte ta hver gang de fulgte flyktninger over til Sverige.  Elevene ble delt i diskusjonsgrupper på tre og tre før de etter lavmælt diskusjon seg i mellom måtte svare ærlig på spørsmålet. Det ble gitt forskjellige svar, og langt de fleste syntes spørsmålet var vanskelig. –Jeg er ikke sikker på hvordan jeg ville ha reagert i en slik vanskelig situasjon, var noen av svarene som ble gitt.

Jan-Erik Karlsen og alle elevene i fjøset leste høyt i kor diktet ”Du må ikke sove” av Arnulf Øverland helt på slutten av historietimen.
Guide og historieforteller Vidar Hansen (t.v.), kulturkoordinator i Aurskog-Høland Gabi Valentien og leder av foreningen Flyktningeruta og Norsk Grenselosmuseum Magne Malnes på gården der grenselos Viggo Ljøner bodde.